9 juni 2010

HQ Bank i hetluften igen

HQ-sfären har hamnat ordentligt i hetluften igen. För ett par veckor sedan överraskade man aktieägarna med en nyemission för att täcka stora tradingförluster. Nu brinner det i knutarna då förlusterna skenar iväg i allt snabbare takt, kraftfulla åtgärder måste sättas in omedelbart.

Det har man också gjort genom att sälja HQ Fonder till huvudägaren investmentbolaget Öresund för 850 miljoner kronor. Den planerade nyemissionen skrinläggs, istället föreslås en företrädesemission på 1 miljard kronor som till stora delar garanteras av de största ägarna.

Är det rätt åtgärder och kommer 1 miljard att räcka, ja, det är nog frågor som många vill ha svar på. Vi lär få sväva i ovisshet en tid framöver.

Studerar man HQ:s rapporter har man inte fått några större indikationer på att allt inte stod rätt till. Visserligen har man talat om att tradingen är negativ men vem kunde ana dessa katastrofsiffror. Mitt intryck var att tradingverksamheten hade en begränsad risk.

Helt klart är att förtroendet för HQ-sfären fått sig en rejäl knäck. Som alltid tar det tid att bygga förtroende men det går snabbt att rasera. Som jag skrivit tidigare, även framgång kräver kontroll. Jag hoppas nu att man reder upp situationen.

Ibland är det tufft att vara aktieägare, det är inte alltid det hjälper att lusläsa rapporter, obehagliga överraskningar kan, som det visat sig, dyka upp när man minst anar. Därför ska man heller inte lägga alla ägg i samma korg, en gammal tumregel som kommer väl till pass.

Inga kommentarer: