22 september 2010

Mina fastighetsaktier

Det har länge varit tyst om fastighetsaktier men nu har de kommit i ropet igen. I stort sett alla affärstidningar och finanshus rekommenderar fastighetsaktier och sätter höjda riktkurser. Fastighetssektorn tillhör vinnarna på börsen just nu.

Det är gynnsamma tider för fastigheter, den svenska ekonomin är stark och räntorna är extremt låga. När konjunkturen är stark kan hyran höjas och risken för vakanser är liten, den låga räntan gör att räntorna på bolagens låneportfölj blir billigare.

Läget kan förstås förändras, dels kan konjunkturuppgången mattas av och dels kan räntorna komma att stiga i en snabbare takt än vad man räknat med. Det finns alltid hot.

Om uppgången kommer att hålla i sig är svårt att säga, en del fastighetsaktier har redan stigit kraftigt andra har inte riktigt hängt med. Det finns många bolag att botanisera bland på börsen, stora som små.

Själv har jag flera fastighetsbolag i min aktieportfölj, största innehaven har jag i Kungsleden, Fabege och Klövern. Därmed inte sagt att de är de bästa bolagen att investera i just nu, men jag ser det långsiktigt och brukar öka på mina innehav i bolagen med jämna mellanrum.

Både Fabege och Klövern har gått starkt och fått flera köprekommendationer. Kungsleden däremot har stått mer eller mindre stilla och tillhör inte analytikernas favoriter. Nu ska man inte bara gå efter analytikernas uttalanden utan läsa på och gå efter eget huvud.

En liten rekyl på börsen idag. Funderar på att omsätta pengarna jag fick för oljan i ABB eller Volvo.

Äntligen har jag kommit igång med träningen igen efter förkylningen, skönt. Men det är otroligt vad konditionen försvinner snabbt, nu får man börja om från början igen. Kanske är det min grundkondis som är dålig.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar varför du just valt Kungsleden?

finansmamman sa...

Hej,
Jag har haft Kungsleden sen lång tid tillbaka. De har gett en fantastiskt fin avkastning genom åren. Nu har delar av ledningen bytts ut, problem uppstod under finanskrisen och bolaget hamnade ute i kylan.
Läget ser nu lite ljusare ut, affärerena har tagit fart. Jag ser Kungsleden som ett bra komplement till mina övriga fastighetsaktier.

Gert sa...

Kan du klargöra lite om utvecklingen i din portfölj. För ett tag sedan tror jag den var runt 7%, men idag ser jag den är drygt 25%. Från när gäller det 25%? Jag hittar ingen förklaring.

finansmamman sa...

Hej Gert,
Siffran gäller från årsskiftet. Det har varit lång tid mellen uppdateringarna därav det stora hoppet.