8 september 2010

Vitec och Fortnox, två snabbväxare

Ett par småbolag som jag följer har lämnat delårsrapport, Vitec och Fortnox.

Vitec dubblar omsättningen och ökar resultatet. Under perioden tog man in dotterbolaget 3L System i räkenskaperna, därav den stora omsättningsökningen.

Under det första halvåret uppgick den organiska tillväxten till 15 procent, målsättningen låg på 5-10 procent. De repetitiva intäkterna ökade och motsvarar nu 60 procent av omsättningen.

Under perioden har man genomfört en nyemission för ägarspridning som blev övertecknad. Vitec jobbar vidare mot en notering på Nasdaq OMX. Förhoppningsvis ska det bli lite mer fart på aktien som har låg omsättning på börsen idag.

Fortnox är ett annat bolag som visar kraftigt ökad omsättning, ca 70 procent jämfört med samma period föregående år. Idag har man mer än 40 000 användare av bolagets olika program. Ett samarbetsavtal har tecknats med Baker Tilly och fler revisionsbyråer knyts på så sätt upp till Fortnox.

Fortnox har även fått en ny vd, Jens Collskog. Föregående vd Jan Älmeby har övergått till Fortnox International AB som nu finns på en egen hemsida, fortnoxinternational.se.

En färsk (30 aug.) företagspresentation av Fortnox kan man lyssna till på Financial Hearings sida.

Även på Introduce.se finns mycket information samlad om små och medelstora företag, bland annat Vitec och Fortnox.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant, jag har själv tittat på Vitec och har sedan tidigare köpt lite 3L System. Men varför ska man köpa Vitec istället för 3L?

finansmamman sa...

Hej,
Vitec har flera ben att stå på. Bolaget har visat en jämnare kurva över tillväxt och resultat jämfört med 3L.

Signs sa...

två intressanta bolag. Ingen dramtisk skillnad i börsvärde mellan de två, men tycker vitec mkt mer köpvärt.

Fortnox kommer omsätta ca 35-40M i år, Vitec ca 320M, dvs en faktor 9 ca mellan de två..

F är med nöd och näppe lönsamt (fortnox RR vinst ca 200K senaste kvartalet..), det andra redan höglönsamt.

2012 om man antar en 100%ig tillväxt i Fortnox så omsätter de 140M. vitec omsätter då ca 500M om de håller sina mål (vilket de alltid har gjort)

Visst kan man köpa båda bolag, det finns potential i båda två, men i valet mellan de två tycker jag det känns lätt så länge värderingarna ser ut i dagsläget. Tycker Fortnox känns rimligt värderat medan Vitec bör stå någontstans i 60-70 kr

finansmamman sa...

Hej,
Tack för kommentar.Håller med, Vitec känns i nuläget stabilare.